Solar Sound Circle

Solar Sound Circle

In 2011 kreeg ik van vrienden het boek: “The Mayan Factor”. Een inspirerend boek van José Argüelles over de Maya kalenders. Na verloop van tijd ontstond bij mij het idee, een klankinstallatie te bouwen op basis van Maya kalenders, die door meerdere personen tegelijk kan worden bespeeld. Het voornaamste doel: mensen die niet muzikaal zijn toch te laten ervaren wat het met je doet als je in volle aandacht samen muziek maakt.

De klank cirkel bestaat uit dertien buizen van verschillende lengte die liggen op houten onderstellen in de vorm van een driehoek. Met elkaar verbonden vormen ze een zon. Elke buis heeft een andere toon en een eigen Maya naam, genoemd naar de getaldragers van de korte kalender van de Maya’s: de Tzolkin.

Voor de tonen heb ik gekeken naar de 13 manen kalender van José Argüelles, en ook naar de lange telling van de Maya priesters die bestaat uit dertien periodes van 394,5 jaar: de Baktun. Het getal 13 was naast 20 een belangrijk getal voor de Maya’s.

dsc03631v21

Het spel van de Solar Sound Circle begint en eindigt met stilte. Elke speler heeft twee verschillende stokken om klank mee te maken. Men voelt, luistert en reageert wel of niet op een ander. Na afloop ben je wellicht een nieuwe muzikale totaalervaring rijker!

De Solar Sound Circle vlak voor de première bij de Culuurnacht Breda in de grote zittingzaal van de oude rechtbank op 25 januari 2020.